Räddningsvästen som blev en legend i branschen

Räddningsvästen som blev en legend i branschen

Membraninnovation har varit kärnan i Protan sedan starten.

arrow_downward

Det är ingen tillfällighet att Protan valdes ut för att samarbeta med och tillhandahålla tak till ett av världens mest innovativa företag, Amazon.com. Innovation har trots allt varit ledordet i hela Protans historia.

1939: Impregnerade flytvästar

Allt började 1939 med en uppfinningsrik skeppsmäklare vid namn Haakon Kierulf. Han grundade Tønnevesten AS, ett företag som tillverkade flytvästar av canvas som var impregnerade med gräddfilad gummilatex. Företagets 10 anställda tillverkade upp till 40-50 flytvästar per dag.

1941: Impregnerade mörkläggningsgardiner

Men när kriget kom och tyska krigsfartyg ville använda de flytvästar som tillverkades av det lilla företaget i Drammen, upphörde Kierulf med produktionen. Han fick en ny affärsidé: Tønnevesten bytte namn till A/S Spesialimpregnering, och företaget impregnerade både tyg och papper. Men sedan kom nästa utmaning: Under kriget blev krämig gummilatex en bristvara.

 

1942: Impregnering med tång

Företaget genomförde många experiment för att hitta en ersättning för gummi och lösningen kom från havet. Alginsyran som finns i tång och andra alger blev utgångspunkten för nästa kapitel i företagets historia, när man upptäckte att en tånglösning kunde användas för impregnering.

Företaget blev sedan en av världens största producenter av alginsyra, som också finns i tvål, tandkräm och pektin.

År 1942 överfördes verksamheten med alginsyra till ett nytt företag som hette Protan. "Pro" stod för produkter och "tan' bildade de första bokstäverna i det norska ordet för tång - tang.

 

1948: Ventilationskanaler av gummi

Protans attraktiva produkter blev snart en succé. Norsk Hydro, ett av Norges mest inflytelserika industriföretag, blev sedan ägare, och detta gav innovatörerna på Protan impulsen att utveckla en ny affärsidé för hållbara ventilationsprodukter. Kort därefter lanserades ventilationskanalen Ventiflex. Produkten var mycket bättre än dåtidens ventilationskanaler och blev snabbt en internationell succé.

 

1952: Golvbeläggningar av plast

Golvbeläggningar var Protans viktigaste produkter mellan 1952 och 1981. Golvbeläggningar från Protan var populära eftersom de var mycket hållbara.  Men marginalerna var små för denna produkt, vilket i sin tur ledde till att man i slutet av 1960-talet inledde en ny innovationsprocess för att hitta nya affärsområden.

 

1970: Takmembran av plast

Nästa idé föddes alltså: takmembran av plast. Protan samarbetade med det schweiziska företaget Sarna Kunststoff AG för att få licens att tillverka deras produkt Sarnafil. Detta 23-åriga partnerskap bidrog till att placera Protan på världskartan som takleverantör.

 

1980: PVC-takmembran

På 1980-talet blev PVC-takmembran mer kända och Protan började fokusera mycket på dessa. Under det följande decenniet utvecklade Protan ett sortiment av taksystem och produkter för exponerade tak, skyddade tak och gröna tak, och byggde upp en stark position i norra Europa som ett ledande företag inom takmembran.

 

1990-2014: Tillväxten av nya affärsområden

Protan fortsatte att utveckla nya produkter inom fler PVC-baserade affärsområden. Ett av dess fokusområden under de senaste åren har varit tekniska textilier. Företaget har i samarbete med tungviktare inom olje- och vattenbruksindustrin utvecklat nischade produkter som uppfyller specialiserade behov. Ventiflex har blivit en internationell marknadsledare inom ventilationssystem och sedan 2000-talet har Protan även utvecklat världsledande kvalitetsmembran för våtutrymmen och radonskydd och samt har expanderatinged geografiskt på nästan 20 marknader.

I dag är Protan norra Europas största tillverkare av termoplastiska tak folie membran (PVC). Dessutom tillverkar företaget olika typer av PVC-belagda textilier för olika användningsområden.

 

Bra idéer och investeringar i innovation har varit nyckeln till framgång: företaget som började med att tillverka flytvästar är nu en världsledande membranteknikkoncern!